In de zomermaanden is de smakelijkheid van het weidegras snel minder. Zodra percelen wat langer staan en al wat beginnen te schieten daalt de smakelijkheid en vreten de koeien minder dan in het voorjaar, omdat ze meer moeite moeten doen om smakelijk gras tussen de stengels op te nemen.  Het is dan belangrijk om te sturen met de uren.

Als de koeien te lang buiten lopen en daar te weinig vreten, gaan ze met een hongergevoel naar binnen. Zodra ze binnen zijn, gaan ze grote hoeveelheden voer opnemen, ook wel Slug Feeding genoemd.
Ze vreten zich als het ware helemaal rond en gaan dan liggen om het voer te herkauwen. Meestal raak je de hoeveelheid voer van de laadlijst wel kwijt, maar het loopt over het algemeen niet zoals we graag zou willen, je mist 1-2 liter melk en de gehaltes vallen ook tegen. Teveel koeien liggen met de kop in de flank of herkauwen overdreven, de mest is ook vaak wisselend verteerd.

Slug feeding heeft een negatief effect op de pens- en darmgezondheid en daardoor ook op de algemene gezondheid van de koe.

Voor de koe is het meest gezond om de pens pH over de dag zoveel mogelijk stabiel te houden. Na elke maaltijd daalt de pens pH, als de hoeveelheid van de maaltijd groter wordt daalt de pens pH nog verder en duurt het langer om weer op het goede niveau te komen. Zie hieronder het plaatje van de pens pH.

Links is van een koe die vaak kleine porties opneemt, rechts is van een koe onregelmatige grotere hoeveelheden opneemt. (oorzaak kan selectie, ziekte, kreupelheid, te lang lege voergoot ed zijn) De pens pH van de rechter koe is te lang te laag. (pH onder 6 is te laag)

Gevolgen van slug feeding:

  • De pens pH daalt na elke maaltijd, deze daling is dieper als de hoeveelheid groter wordt per keer. (zie het plaatje)
  • De hoeveelheid speekselproductie over de dag wordt minder, waardoor de pens pH nog verder daalt voor een te lange periode over de dag, hierdoor ontstaat pensverzuring.
  • De werking van de pens wordt minder door een te lage pH, vooral de vezelvertering komt onder druk te staan. Hierdoor dalen de gehaltes in de melk.
  • Koeien met pensverzuring staan vaak langer in de boxen, dit geeft meer kans op zoolbloedingen en wittelijn defecten en dus meer kreupele koeien
  • Met een mindere penswerking stromen er ook meer onverteerde delen naar de darmen. Deze fermenteren in de dikke darm verder waardoor er dikke darm verzuring ontstaat. De koe loopt kans op een “lekkende darm” en dit kost haar heel veel energie en verlaagd de weerstand van de koe.
  • Het warme weer versterkt het risico op pensverzuring en lekkende darmen nog extra, daarom deze periode goed opletten!

 

Maatregelen om de gevolgen van slug feeding te voorkomen is het aanpassen van de hoeveelheid weide uren op de grasopname.

  • Laat de voergoot niet te lang leeg voordat de koeien naar buiten gaan
  • Pas de weide uren aan als de koeien te leeg de weide uitkomen
  • Voer een pensbuffer om de daling van de pens pH na een maaltijd te verminderen
  • Voer pensstimulator om de darmgezondheid van de koe te verbeteren
  • Zorg voor een goed stalklimaat als de koeien binnen zijn met voldoende ventilatie
  • Hou de waterbakken goed schoon. Veel drinkwater stimuleert de voeropname en koelt de koeien ook af.

Het doel is om de pens de hele dag gelijkmatig gevuld te houden.. Vooral bij de verse koeien zijn de gevolgen nog wat groter als ze te lang te weinig voer op kunnen nemen. Zowel voor de gezondheid als voor de piekproductie en de rest van de lactatie.